Autor: Valentin Vasile

L-Carnitina este un aminoacid sintetizat la nivelul tuturor celulelor, dar în special de ficat și rinichi din lisina și metionina, doi aminoacizi esențiali.
Numele este derivat din latinescul carnus (carne) unde este regăsit în concentrație mai mare. Carnitina este un nume generic pentru un număr mai mare de componente precum:
L-carnitina, acetil-L-carnitina și propionil-L-carnitina.
Carnitina apare în doua forme, cunoscute ca D și L, care sunt imagini oglindă (izomeri).
Numai L-Carnitina este activă în organism și este găsită în tabelul de alimente care conțin carnitină.
Carnea de vită gătită (120 grame): 56-162 mg
Pește – cod (120 grame): 4-7 mg
Piept de pui gătit – (120 grame): 3-5 mg
Brânză cheddar (60 grame): 2 mg
Pâine integrală (2 felii): 0,2 mg
Sparanghel fiert (½ ceasca): 00,1 mg
L-carnitina este produsă în mod natural în corp, dar pot fi situații când, la sfatul medicului specialist, se recomandă suplimentarea acesteia.
L-Carnitina este un aminoacid cu rol important în transportul acizilor grași în mitocondrii unde are loc conversia grăsimii în energie.
Mitocondria folosește grăsimea ca energie. Așada
Acest studiu a folosit o formă de carnitină numită acetil-carnitină și poate trece prin mai multe membrane.
Acetyl-L- Carnitina poate fi un supliment de adăugat pe lista! Recomand 2-3g zilnic în perioada antrenamentelor în combinație cu Omega 3.

Surse consultate:
Acetyl-l-carnitine inhibits TNF-alpha-induced insulin resistance via AMPK pathway in rat skeletal muscle cells.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19121314