Dacă pentru tine scăderea în greutate seamănă mai mult cu un yo-yo decât cu o minge care se rostogolește pe un deal, uşor dar fără oprire, atunci poate ar trebui să îţi regândeşti abordarea.

Un studiu a constatat că persoanele a căror greutate fluctuează în primele luni în procesul de scădere în greutate au pierdut mai puţină greutate pe termen lung, comparativ cu persoanele cu un progres mai constant în fiecare săptămână.

Dacă în progresul de scădere în greutate apare efectul de yo-yo, acesta este un semnal clar că este vorba despre ceva mai mult decât mâncarea pe care o consumi și exerciţiile fizice, mai exact este vorba despre faptul că probabil există modele de comportament înrădăcinat pe care trebuie să le schimbi pentru ca rezultatele obţinute să se păstreze pe o perioadă cât mai lungă de timp.

Dietele şi efectul yo-yo

În cadrul studiului, publicat în revista Obesity, cercetătorii au analizat evoluţia a 183 de persoane care au participat la un program comportamental de pierdere în greutate.

Cercetătorii au descoperit că persoanele ale căror greutate a fluctuat mai mult în primele 6 sau 12 luni au avut o pierdere mai mică în ceea ce priveşte numărul de kilograme, la sfârşitul programului.

De exemplu, persoanele care au pierdut 2 kilograme într-o săptămână, au recâștigat 1 kilogram ulterior, și apoi au pierdut 0,5 kilograme și așa mai departe… deci nu atât de bine în comparaţie cu cei care au pierdut 0,5 kilograme în fiecare săptămână în primele șase luni.

În timp ce această fluctuaţie în greutate în primele şase luni a prezis succesul pe termen lung, cercetătorii au descoperit că fluctuaţia pe perioada de 12 luni a fost mai puţin afectată de alţi factori.

Toți voluntarii au avut obiective pe care să se poată concentra pe parcursul programului, cum ar fi: monitorizarea şi conştientizarea obiceiurilor, a progresului și aportului de calorii, precum și creșterea activității lor fizice.

Persoanele care au raportat consumul de alcool mai mare şi consumul emoțional la începutul studiului au avut o fluctuaţie mai mare a greutății și au pierdut mai puțină greutate după unu sau doi ani.

Alte studii au constatat, de asemenea, că succesul timpuriu într-un program de scădere în greutate prezice rezultate pe termen lung. Dar aceste studii s-au axat pe scăderea procentuală în procesul de pierdere în greutate, mai degrabă decât pe cât de mult greutatea s-a schimbat de la o săptămâna la altă săptămână.

Deși pierderea a 4 kilograme în prima săptămână poate fi un mare impuls de motivație pentru mulți oameni, este posibil să nu conteze pe termen lung dacă ulterior va apărea efectul de yo-yo.

Un exemplu dramatic al acestui lucru vine de la un studiu privind obezitatea din 2016, în care cercetătorii au analizat 14 persoane care au participat la un concurs de pierdere a kilogramelor (,,Biggest loser’’). Pe o perioadă de 30 de săptămâni, participanţii au pierdut în medie câte 50 de kilograme fiecare. Dar șase ani mai târziu, toți, cu excepția unuia, și-au recăpătat cea mai mare parte din greutatea lor – în medie, 90 de kilograme fiecare.

Un stil de viaţă sustenabil

Atunci când restricționăm drastic numărul caloriilor sau eliminăm complet carbohidraţii putem avea într-adevăr rezultate într-un timp scurt, dar acesta este un dezechilibru ce poate avea efecte negative asupra organismului nostru şi mai mult de atât, nu este un stil de viaţă sănătos şi nici sustenabil pe o perioadă lungă de timp.

Analizează-ţi obişnuinţele actuale de comportament alimentar  și poţi afla ce factori declanșatori există, atât negativi cât şi pozitivi. Apoi, analizează sistematic schimbarea acelor modele de comportament bazate pe cunoașterea factorilor declanșatori. Mulți oameni cad în capcana dietelor cu efecte ,,wow”, dar care întotdeauna au acelaşi final: recâştigarea numărului de kilograme pierdute, poate chiar şi ceva în plus.

Schimbările de comportament alimentar care vin cu rezultate durabile pe termen lung sunt soluţia! Prin schimbări de comportament ar trebui să ne gândim la acele obiceiuri simple, de exemplu, să avem un echilibru în porţii, dar şi din punct de vedere al macronutrientilor (proteine, carbohidraţi, lipide), să înţelegem că ronţăielile de tip covrigi, chipsuri şi alte alimente din această sferă nu aduc niciun beneficiu, să conştientizăm ca un baton de ciocolată mâncat seara, după o zi obositoare, nu ne va ajuta să alungăm stresul sau oboseala. Pe scurt, ar trebui să învăţăm să fim mai conştienţi şi ne înţelegem nevoile propriului corp, nu să creăm dezechilibre majore prin înfometare şi frustrare sau prin a ne ascunde emoţiile în ,,comfort food’’.

O altă modalitate de abordare ce te poate ajuta într-un proces de pierdere în greutate este prin stabilirea de obiective realiste. De exemplu, dacă abordarea ta în ceea ce privește pierderea în greutate presupune să mergi zilnic 30 de minute, în fiecare săptămână poţi creşte treptat acest timp: în a doua săptămână te poţi gândi deja la 35 de minute, în următoarea la 40 şi tot aşa :). Această abordare oferă, de asemenea, o întărire pozitivă pentru setarea obiectivelor  legate de mişcare.

Prin atingerea obiectivelor stabilite vom avea mai mult ,,combustibil’’ pentru a seta, respectiv a îndeplini noi obiective.

Pentru a pierde în greutate treptat, dar sigur, fă trecerea spre un stil de viaţa sănătos şi echilibrat, cu principii alimentare care să te ghideze întreaga viaţă şi nu uita să integrezi mişcarea, ca element esenţial în acest proces.