AUTOR: VALENTIN VASILE

La început, motivația de a intra în formă este la cote maxime și ai tendința să turezi motoarele la maxim făcând 4 sau chiar 5 antrenamente săptămânale, până în momentul în care sari peste un antrenament… și ușor, ușor realizezi că au trecut 2-3 săptămâni în care ai fost la antrenament doar de 2 ori.

Ca mulți alții care fac pauză de la antrenament, te întrebi: „Oare am pierdut de tot condiția fizică?”

Sunt multe motive pentru care ai luat pauză de la antrenamente: vacanță, obligații familiale, un nou proiect la job…etc

Un motiv destul de important la care nu te gândești neapărat este că acel început în forță cu multe antrenamente poate să îți epuizeze organismul, acesta nefiind obișnuit, iar acumularea stresului fizic îți va influența nivelul motivației.

Ideea este că dacă trece mai mult de o săptămâna fără antrenamente începi să simți efectul neantrenarii-mai exact condiția numită decondiționare fizică, un fenomen în care pierzi efectele benefice ale antrenamentului.

Vestea bună este că dacă nu trece prea mult timp, reînceperea antrenamentelor face reversibila această condiție a lipsei antrenamentului.

În general, doar 2 săptămâni de pauză a antrenamentelor rezultă o scădere a nivelului de fitness.

Un studiu realizat de Journal of Applied Physiology a concluzionat că doar 14 zile de pauză reduc semnificativ rezistența cardiovasculară, procentul de masă musculară și rezistentă la insulină.

Ce se întâmplă dacă trece o perioadă mai mare-să spunem, 2 luni?

Un studiu a rezultat că o pauză de 2 luni a atleților care fac performanță a dus la schimbări nefavorabile ale compoziției corporale și scăderea metabolismului.

Scăderea nivelului de fitness depinde de cât de atletică este persoana și cât de mult timp a mers la antrenamente fără pauză mai mare de 2-3 zile.

Cu trecere anilor și înaintarea în vârstă, capacitatea aerobică și calitatea musculară scad simțitor. Este important să fi consecvent în antrenamente-mai ales după 30 ani, pentru a păstra funcționalitatea musculară și metabolică. Un studiu a cercetat efectele neantrenarii la adulți, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung și a observat că scăderea nivelului de fitness și al calității musculare este mult accelerat odată cu trecerea anilor.

Este important să urmărești schimbările compoziției corporale, fiindcă după vârsta de 30 ani apare foarte rapid pierderea tonusului și scăderea metabolismului și foarte greu va fi de a recupera tonusul și accelerarea metabolismului.

Cu cât ești mai atletic și mai activ, organismul pierde mai greu tonusul și condiția fizică.

Un alt studiu a descoperit că persoanele antrenate mai mult timp, experimentează o scădere graduală în timp mai îndelungat a condiției fizice și a compoziției corporale, după o pauză de antrenament mai lungă, față de cei care fac pauză după 2-3 luni.

Din momentul în care faci pauză mai mare de 2-3 săptămâni de la antrenamente, multe schimbări fizice apăr. Pierzi rezistența cardiovasculară și capacitatea inimii de a pompă sânge eficient, crește semnificativ capacitatea organismului de a folosi carbohidrații în detrimentul grăsimii, scade capacitatea mușchilor de a procesa oxigenul, iar beneficiile pe care le ai observat prin reglarea tensiunii arteriale, reglarea colesterolului și echilibrarea glicemiei se pierd.

Cercetările arată o reducere semnificativă a VO2max în 2-4 săptămâni de pauză, atribuită scăderii volumului de sânge și capacității cardiace. Alt studiu a descoperit că nivelul de fitness aerobic câștigat în 2-3 luni de antrenament se pierde în 2 -3 săptămâni de pauză.

O perioadă de pauză mai lungă de 2 luni duce la scăderea calități musculare și a forței, însă reluarea exercițiilor reactivează masă musculară cu ajutorul”memoriei musculare”, însă și aici depinde de vârstă și istoric sportiv.

În mod normal, zahărul din sânge crește după ce mâncăm, după aceea începe să scadă în timp ce masă musculară și alte țesuturi absorb zahărul necesar pentru energie.

Antrenamentul reprezintă un mod eficient de a regla nivelul zahărului din sânge, dar dacă întrerupi antrenamentele, masa musculară inactivă nu mai absoarbe zahărul și nivelul zahărului din sânge rămâne ridicat după o masă, iar în acest caz zahărul-prin alte procese-este transformat în rezerve de energie sub formă de grăsime.

Un studiu publicat în Medicine & Science în Sport & Exercise a descoperit că nivelul zahărului din sânge rămâne ridicat după doar câteva zile de inactivitate fizică.

Un alt factor important duce la creșterea masei de grăsime. Din moment ce nu mai faci antrenamente, după puțin timp masă musculară-fiind inactivă-scade metabolismul energetic și necesarul caloric al organismului scade.

Să mănânci la fel de mult ca atunci când făceai antrenamente duce la acumularea de grăsime, deci din moment ce necesarul caloriv scade, pentru a nu te îngrășa va trebui să reduci semnificativ cantitatea de mâncare.

În primul rând, pentru a nu scădea nivelul de fitness al organismului, nu opri antrenamentele. Este ok dacă pierzi un antrenament, însă tonusul muscular trebuie menținut, altfel pierzi repede rezultatele obținute și beneficiile unui metabolism energetic activ.

Odată cu pauza de la antrenamente scade motivația de a mânca echilibrat și acumularea kilogramelor de grăsime pierdute te vor frustra și vei fi predispus la a mânca dulciuri ca să te simți mai bine, iar în acest mod te vei adânci și mai tare în deznădejde și descurajare.