Autor: Valentin Vasile

 

Sezonul rece a venit de ceva vreme și dacă nu suntem pregătiți pentru schimbările de umiditate și temperatură, suntem expuși răcelii fiind ținte sigure pentru virusuri.

În timp ce respirăm în aer rece, temperatura din nasul nostru scade și lasă celulele imunitare dezavantajate în a ne proteja de virusuri invadatori și alți agenți patogeni.

Oamenii de știință de la Universitatea Yale au descoperit că temperaturile mai scăzute slăbesc prima linie de protecție a sistemului imunitar.

Cercetătorii au descoperit că temperaturile mai reci au ca rezultat un răspuns imun lent și lasă oamenii mai susceptibili la infecții.

Răspunsul celulelor imune a fost mai slab în condiții reci, ceea ce a permis rinovirusului (virus responsabil de gripă) să invadeze și să se înmulțească.

Ulterior, cercetările efectuate de echipa Yale au constatat că, la temperaturi mai reci, celulele imune au fost mai puțin susceptibile de a comite sinucidere intenționată sau apoptoză (moarte celulară izolată şi programată, care încheie ciclul celular normal al unei celule ) pentru a împiedica răspândirea virusului în alte celule.

În condiții mai calde, celulele se sacrifică prin apoptoză pentru a proteja corpul; totuși, temperaturile mai scăzute încetinesc capacitatea celulei infectate de a se sinucide.

Înainte de a a ne duce la farmacie pentru a reface stocul de pastile, mai bine antrenam si înarmam sistemul imunitar pentru a ne apăra de aceste pericole.

Alimentația echilibrată, managementul stresului, odihna și exercițiul fizic sunt metodele cele mai eficiente pentru a ne întări organismul.

Anumite vitamine și minerale fortifică mecanismul nostru natural de apărare, protejând pe 3 nivele barierele fizice ale organismului.

 

– Pielea, imunitatea celulară și producția de anticorpi

 

Vitamina A, C, E si Zincul, ajută și îmbunătățesc bariera creată de funcțiile pielii.

Vitaminele: A, B6, B12, C, D, E, Acid folic, Fier, Zinc, Cupru, Seleniu, lucrează sinergic pentru a susține activitatea de protecție a celulelor imunitare.

În final, aproape toți acesti micronutrienți, exceptând Vitamina C și Fierul, sunt esențiali pentru producția de anticorpi.

În afară de Zinc, care ajută, nu sunt dovezi științifice că anumite suplimente ajută când ești răcit, însă este clar că avem nevoie de tot spectrul de nutrienți pentru un organism sănătos și un sistem imunitar puternic.

Șase micronutrienți – vitamina B6, vitamina C, vitamina E, Vitamina D, magneziu și zinc –joacă un rol important în menținerea funcției imunitare și suplimentele care le conțin sunt adesea vândute ca boostere imune în doze care depășesc cu mult dieta zilnică recomandată.

Cu toate acestea, nu există dovezi că aceste suplimente au mai multe beneficii decât urmarea unei diete sănătoase. Decât să luați aceste vitamine din diferite pastile, este mai înțelept să consumați anumite alimente care le conțin.

 

Alimente pentru stimularea sistemului imunitar micronutrienți:

Vitamina B6: pui, cereale, banane, cartofi

Vitamina C: citrice, broccoli, ardei dulci, kiwi

Vitamina E: semințe de floarea soarelui și ulei, migdale, ulei de șofrănel, unt de arahide

Magneziu: grâu integral, legume, nuci, semințe

Zinc: stridii, carne de vită, curcan.

 

Vitamina C conține antioxidanți și alte proprietăți care ne protejează celulele de substanțe ce dăunează organismului. Un deficit de vitamina C poate duce la incapacitatea organismului de a lupta cu infecții, slăbind sistemul imunitar.

Cea mai sănătoasă și eficientă modalitate de a procura aceste substanțe este sucul de portocale, grapfruits, lămâie și puțin ghimbir.

Este mai sănătos să pregătiți la blender amestecul de citrice pentru a beneficia și de fibrele din pulpa fructelor.

Știm cu toții că sucul de fructe este carbohidrat simplu datorită fructozei și pulpa fructului este carbohidrat complex esențial, iar fibra încetinește absorbția fructozei, răspunsul hormonal al organismului la zahăr nu va fi atât de agresiv.

Lipsa de vitamina D suprimă sistemul imunitar în timpul vremii reci.

În timpul frigului, oamenii tind să rămână mai des în casă.

Asta înseamnă că oamenii nu sunt expuși la lumina soarelui, iar lipsa vitaminei D duce la un sistem imunitar slăbit.

Oamenii de știință știu că vitamina D este critică pentru activarea sistemului imunitar de apărare.

Când obținem suficiente niveluri de vitamină D, celulele ucigașe ale sistemului imunitar, sau celulele T, pot reacționa la invadatori și ne pot proteja de infecții grave.

De fapt, celulele T caută mai întâi vitamina D pentru a le activa; când o celulă T activează, ea devine o celulă nemiloasă imună care caută și distruge orice urmă de agent patogen străin.

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că, dacă celulele T nu găsesc suficientă vitamină D, ele nu reușesc să se activeze și ne lasă vulnerabili la infecții și boli.

Usturoiul este folosit ca booster al sistemului imunitar datorită proprietăților sale antiseptice, anti-fungice și nutritive. Conține toate vitaminele și mineralele cu rol în protecția și întărirea sistemului imunitar.

Este un detoxifiant natural care protejează împotriva infecțiilor virale și bacteriene, având în același timp capacitatea de a stimula sistemul imunitar prin creșterea ratei la care se fac celulele ucigașe naturale.

Indiferent dacă este consumat în stare brută sau într-o capsulă, cercetările arată că este un medicament eficient împotriva răcelilor, tusei și infecțiilor toracice în lunile mai reci.

 

Dormi suficient?

Cercetările arată că un beneficiu important pentru sistemul imunitar se datorează somnului.

O teorie sugerează că atunci când dormi, sistemul imunitar eliberează proteine numite citokine. Anumite citokine trebuie să crească atunci când aveți o infecție, o inflamație sau dacă vă aflați sub stres cronic. Când nu dormiti suficient, nu produceți cât mai multe dintre aceste proteine. De asemenea, s-a constatat că, atunci când nu obțineți suficient somn, nu produceți cât mai mulți anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și împotriva bolii.

Deci, de cât de mult somn aveți nevoie pentru a vă stimula sistemul imunitar?

Potrivit Institutului Național al Plămânilor și Institutului de Sânge, adulții au nevoie de 7-8 ore, adolescenții, 9-10 ore, copiii de vârsta școlară, 10 ore, preșcolari, 11-12 ore și nou-născuți 16-18 ore.

 

Surse consultate:

 

NOVIRUS: AN UNSTOPPABLE CAUSE OF THE COMMON COLD

https://www.scq.ubc.ca/rhinovirus-an-unstoppable-cause-of-…/

Pathogenesis of Rhinovirus Infection

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3378761/

Common cold duration is shortened similarly by zinc acetate and zinc gluconate lozenges https://www.sciencedaily.com/releas…/2017/…/170503110808.htm

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Immune_system

Garlic for the common cold

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0013804/

The Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Organosulfur Compounds in Cancer Chemoprevention

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3915757/

Vitamin C and immunity: an assessment of the evidence.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1541262/

Vitamin D and the Immune System

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

Vitamin B6 supplementation increases immune responses in critically ill patients.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16670691/

Possible roles of magnesium on the immune system.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/14506478/

Sleep and immune function

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/

Selected vitamins and trace elements support immune function by strengthening epithelial barriers and cellular and humoral immune responses.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/17922955/

Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/