Leptina și influența sa în normoponderabilitate/ obezitate este un subiect destul de des discutat pe plan internațional de către specialiștii în remodelare corporală.

Leptina este un hormon descoperit și studiat relativ recent, care are rolul de a inhiba senzația de foame, de a induce sațietatea pe termen lung și, totodată, de a controla costurile calorice ale fiecărei funcții vitale ale organismului nostru.

Practic, putem afirma că leptina este administratorul care spune câte calorii se consumă pentru o funcție sau alta, când corpul are nevoie de un aport suplimentar de calorii prin escaladarea senzației de foame sau când are suficiente resurse energetice (inclusiv sub formă de grasime corporală) și, în consecință, inhibă senzația de foame.

Dintre lucrurile importante pe care trebuie să le reținem despre leptină, aș enumera:

– faptul că este produsă de celulele de grăsime, deci obezitatea vine la pachet și cu o secreție în exces de leptină. În cazurile de obezitate paradoxul este că, deși creierul este inundat de leptină, pare să nu recepteze semnalul transmis de acest hormon. În acest caz, întrebarea care se pune este ce anume a cauzat declicul?

– leptina joacă roluri importante nu numai în reglarea senzației de sațietate dar și în funcția imună, fertilitate și funcționarea optimă a creierului;

– rolul evolutiv al leptinei este de a contribui la supraviețuirea speciei prin prevenirea înfometării dar și a supraalimentării, mecanism scurtcircuitat însă în majoritatea cazurilor de obezitate;

– funcționarea corectă a leptinei este o piedică în procesul de pierdere în greutate. Odată ce creierul primește semnale că nivelul grăsimii corporale este în scădere, trimite semnale pentru creșterea senzației de foame, astfel încât proviziile energetice să fie refăcute în scurt timp sub forma unor noi depozite de grăsime corporală.

-> „Losing weight reduces fat mass, which leads to a significant reduction in leptin levels, but the brain doesn’t necessarily reverse its leptin resistance.

When leptin goes down, this leads to hunger, increased appetite, reduced motivation to exercise and decreased amount of calories burned at rest” – mecanism care poate fi inversat prin dieta corectă și un anume tip de efort fizic.

O strategie corectă de a combate rezistența la leptină ar trebui să includă următoarele măsuri: suficiente ore de somn de bună calitate zilnic, evitarea alimentelor procesate, consumul unei cantități optime de fibre alimentare, dar și de proteine, activitate fizică constantă și eliminarea carbohidraților simpli din dietă.

Surse care susțin aceste măsuri:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18031592http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15531540http://ajcn.nutrition.org/content/82/1/41.long

În secțiunea de mai jos găsiți câteva articole din care puteți afla și ce anume cauzează rezistența la leptină, dar și cum poate fi autoreglat un dezechilibru deja existent.

Primele concluzii științifice despre acest hormon – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25232147

Ce anume cauzează rezistența la leptină – http://www.sciencedirect.com/…/article/pii/S0026049514002418

Despre funcțiile complexe ale acestui hormon implicate în funcționarea optimă a organismului – http://www.sciencedirect.com/…/article/pii/S1550413113002003

Despre mecanismul prin care secreția de leptină crește senzația de foame vs inducerea senzației de sațietate – http://www.jci.org/articles/view/17490

Mai multe surse vorbesc despre ce este, care sunt cauzele și cum funcționează rezistența la leptină – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8532024/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3281561/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3104762/

According to Dr. Guyenet, several cellular mechanisms behind leptin resistance have been identified.

These include:

Inflammation: Inflammatory signalling in the hypothalamus is likely an important cause of leptin resistance in both animals and humans.

Free Fatty Acids: Having elevated free fatty acids in the bloodstream may increase fat metabolites in the brain and interfere with leptin signalling.

Having high leptin: Having elevated levels of leptin in the first place seems to cause leptin resistance.” Sursa – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3319208/