Pentru că atunci când vrei să slăbeşti vrei să ai grijă totuşi şi de sănătatea ta, m-am gândit să-ţi ofer câteva soluţii concrete în acest sens.

  1. Iaurturile. Sunt o combinaţie echilibrată de proteine, grăsimi şi carbohidraţi astfel încât te satură un timp îndelungat fără a avea un aport prea mare de calorii. Alege variantele cu grăsime între 2-3.5% şi fereşte-te de combinaţiile ce conţin zahăr sau fructe adăugate. Iaurturile pot fi atât mic dejun în combinaţie cu muesli fără zahăr şi fruct; gustare dulce dacă adaugi scorţişoară sau ½ piersică într-un iaurt mic sau dressing delicios şi cu puţine calorii într-o salată alături de usturoi, mărar, oregano, cimbru. Iaurturile greceşti cu conţinut de grăsime de 10% trebuie folosite cu măsură dacă ai ca obiectiv slăbirea întrucât au un aport superior de calorii;
  2. Peştele şi carnea slabă. Proteinele nu numai că te satură timp îndelungat cu aport scăzut de calorii dar au grijă şi de masa ta musculară, aliatul pe termen lung al metabolismului activ. Nu le ocoli din dietă zilnică. Înainte cu 3-4 ore de sală le poţi combina cu o sursă sănătoasă de carbohidraţi complecşi : quinoa, năut, linte, orez integral, fasole iar după sală cu salate de crudităţi sau legume gătite (ciuperci, dovlecei, vânătă, ardei copţi, etc). Peştele ar trebui consumat de 2-3 ori pe săptămână în variante gatite la cuptor fără adaos de ulei sau pe grătar sau wok. Nu ocoli peştele gras întrucât îţi furnizează şi doza necesară de acizi graşi esenţiali indispensabili sănătăţii;
  3. Legumele şi fructe proaspete. Legumele de sezon, gatite sănătos (nu cu sosuri grele sau prăjite în baie de ulei) contribuie la senzaţia de saţietate întrucât datorită aportului caloric redus, putem mânca o cantitate mai mare. Şi cine nu vrea să mănânce mai mult atunci când vrea să slăbească? Dacă vă decideţi spre legume gătite, alegeţi dovleceii, ciupercile, ardeii, vinetele, păstăile de fasole verde şi puneţi-le lângă o porţie de carne sau peste sau ½ palmă brânză sau 2 ochiuri. Condimentele precum chilly; turmeric; sumac; fenicul; oregano; busuioc; cimbru; piper; ceapă; usturoi toate vin cu rolul lor de antioxidare şi antiinflamator;
  4. Fibrele sunt aliaţii stării de saţietate şi a digestiei optime. Le regăsim în meniuri sub forma fulgilor de ovăz; seminţelor de in; psylliumului; năutului; lintei; crackersilor de secară; fructelor şi legumelor. De fiecare dată când consumul de fibre în dietă creşte este necesară corelarea cu aportul de lichide, în principal apă sau alte băuturi fără calorii (ceai sau cafea cu măsură)
  5. Mişcarea, odihna şi hidratarea corespunzătoare. Deşi nu sunt alimente ele sunt ingrediente obligatorii ai unei sănătăţi de fier. Mâncarea nu compensează întotdeauna lipsa acestora şi nu va putea face vreodată asta, oricât de echlibrat v-aţi propune să mâncaţi. Tot ceea ce facem şi gândim îşi au rostul în viaţa noastră şi este bine să nu neglijăm dreapta măsură în ceea ce le priveşte.

Vă doresc să aveţi parte de optimism şi echilibru în gând şi fapte acum la început de toamnă şi să fiţi tot mai mulţumiţi de progresele voastre pe măsură ce timpul se scurge!

 

Cu drag,

Tania, Nutriţionistul vostru de serviciu