Gustarea de fructe este esențială în combaterea senzației de dulce.

Fructele asigură dulcele necesar atunci când ai nevoie de un stimulent pentru a-ți continua activitatea zilnică. Orice fruct proaspăt de sezon în limita a 200-250 gr poate fi folosit cu succes. Dacă observați că sunt anumite fructe care vă sporesc senzația de foame, merele și fructele acrișoare au în general această tendință, atunci le puteți ocoli cu succes. Dacă alegeți să folosiți fructele deshidratate (uscate), atunci trebuie să reduceți corespunzător cantitatea, la jumătate. Fructele confiate au adaos de zahăr sau suc concentrat de alte fructe și au calorii suplimentare. Este bine să ne uităm întotdeauna pe etichetă pentru a alege de fiecare dată în cunoștință de cauză.

De fiecare dată când dulcele este prezent în mintea noastră, cea mai bună alegere pe lângă un ceai aromat sau cafea sunt fructele proaspete pentru că pe lângă aportul de zahăr natural vin cu o doză suplimentară de hidratare, fibre și vitamine care fac ca acest aport de zahăr să fie absorbit într-o perioadă mai îndelungată decât binecunoscutele variante clasice de făinoase sau ciocolată. O porție suplimentară de fructe proaspete îți poate face mult mai ușoară trecerea către o alimentație fără zahăr adăugat în meniu.

Gustarea care prelungește sațietatea.

Iaurtul cu 2-3.5% grăsime plus o sursă de fibre (psyllium/semințe de in măcinate/mix semințe). Proteinele din iaurt, sursa de grăsime și fibrele din semințe precum și cana de apă băută după această gustare îți vor asigura sațietatea preț de 1-2 ore cu un nivel bun de calorii.

Ardei capia/ardei gras/castraveți/câteva cherry/morcovi cruzi/ridichi plus 2-3 linguri brânză proaspătă de vaci sau cottage cheese. Cantitatea mare de proteine din aceste variante de produse lactate împreună cu volumul dat de legumele crude constituie o gustare sățioasă, cu un număr redus de calorii.

Nucile și mixurile de semințe crude. Reprezintă și ele variante ce țin de foame și sunt foarte practice. Dacă știți că nu vă puteți lua mesele la timp, este bine să aveți în geantă, de backup, o variantă de nuci crude la alegere (nucă românească, migdale, caju, alune de pădure, nuci pecan, nuci braziliene, nuci macadamia) ideal cântărită (30-40 gr). Pentru că de obicei le mâncăm fără să ne dăm seama, este bine să fim prevăzători și să nu avem la dispoziție o cantitate prea mare de nuci. Atunci când îți este foame și ești concentrat pe laptop sau pe discuțiile cu cei din jur, este greu de apreciat cât înseamnă 30 gr dintr-o pungă ce are câteva sute de grame. Fiind cele mai calorice alimente din meniu, rezultatul final poate fi afectat de cantitatea mâncată și desigur de frecvența acestora.

Cât privește a doua gustare, aceasta poate fi luată numai în cazurile în care chiar vă este foame și știți că o să luați cina foarte târziu. Dacă ați luat prânzul târziu sau dacă pur și simplu nu vă este foame puteți renunța la aceasta.