Stretching-ul este o formă de exercițiu fizic în care un mușchi sau tendon specific este flexat sau întins în mod deliberat pentru a îmbunătăți elasticitatea simțită a mușchiului și pentru a obține un tonus muscular. Rezultatul este o senzație de control muscular crescut, flexibilitate și gamă de mișcare.
❗Exista mai multe tipuri de stretching:
🔵 Stretching-ul balistic: se realizeaza activ prin folosirea unor miscari viguroase, folosindu-se impulsul corpului sau al unui membru cu scopul ca o intindere sa depaseasca raza normala a miscarii, iar apoi sa revina in pozitia initiala.
🔵 Stretching-ul dinamic: se realizeaza prin miscari voluntare lente, incercandu-se o trecere blanda peste punctul maxim al amplitudinii posibile de miscare. Viteza si amplitudinea cu care se executa miscarea se cresc gradual.
🔵 Stretching-ul activ se realizeaza prin miscari voluntare pentru obtinerea unei amplitudini de miscare maxima, in acest caz neintervenind nicio forta exterioara.
🔵 Stretching-ul static (sau pasiv): este realizat cu ajutorul kinetoterapeutului sau al unui echipament special. In kinetoterapie este recomandat stretching-ul manual, pasiv.
🔵 Stretching-ul sportiv: este realizat prin contractii izometrice a muschiului intins din pozitia maxima de intindere pasiva.
Va așteptăm la antrenament! 🤸‍♀️
Sursa foto: Photo by Dane Wetton on Unsplash