Vara e sezonul salatelor, iar tu poţi face din ele o sărbatoare la fiecare masă, în timpul săptămânii, în weekend, la picnic, chiar şi în pachetul pentru prânzul de la serviciu. În combinaţiile potrivite, toate pot da naştere unor salate spectaculoase, săţioase şi perfecte pentru zile fierbinţi. Îţi propunem 5 reţete pe care să le testezi vara asta.

 

Salată cu avocado şi fasole neagră

Ingrediente:

  • ½ avocado
  • 2 linguri boabe fasole neagră
  • un castravete cornişon
  • 2-3 roşii cherry
  • o linguriţă zeamă de lămâie
  • sare, piper şi coriandru după gust

Fasolea neagră este o sursă excelentă de proteină şi magneziu, are un conţinut redus de grăsimi şi un număr mare de antioxidanţi, fiind bogată în fibre solubile. Ea conţine cantităţi importante de folaţi şi vitamina B6, folaţii ajutând organismul să se protejeze de bolile cardiace.

Fasolea neagră hidratată, se clăteşte bine cu apă rece şi se pune la fiert pentru aproximativ o oră.

Cand aceasta este fiartă, se strecoară si o transferăm intr-un bol. Peste fasole adăugăm avocado-ul tăiat bucăţi, castravetele tăiat rondele subţiri, zeama de lămâie, roşiile cherry, sarea, piperul şi coriandrul. Amestecăm totul uşor şi savurăm! 🙂

Salată cu năut şi crudităţi

Ingrediente:

  • 3-4 linguri năut
  • un castravete cornişon
  • o roşie medie
  • o ceapă roşie mică
  • câteva frunze de salată
  • o linguriţă zeamă de lămâie
  • o linguriţă ulei de măsline extravirgin
  • sare şi piper după gust

Pe lângă conţinutul de proteine vegetale, minerale, cum ar fi potasiu, magneziu, fosfor, calciu, seleniu sau de oligoelemente, năutul are în structura sa fibre insolubile, extrem de benefice pentru combaterea constipaţiei şi pentru controlul poftei de mâncare, producând rapid senzaţia de saţietate.

De cu seara, se pune năutul la înmuiat, într-un bol cu apă rece (se poate folosi şi năut din conservă). A doua zi, se fierbe şi se strecoară bine. După ce spălăm bine legumele, tăiem cubuleţe castravetele, roşia şi ceapa roşie, iar salata o mărunţim. Punem legumele tăiate şi năutul într-un bol, iar mai apoi adăugăm zeama de lămâie, linguriţa de ulei de măsline extravirgin, sare şi piper după gust şi amestecăm totul.

Salată cu sfeclă şi mozzarella

Ingrediente:

  • ½ sfeclă medie
  • 100 g mozzarella
  • câteva frunze rucola
  • câteva frunze de salată verde
  • o linguriţă zeamă proaspată de portocală
  • o linguriţă ulei de măsline extravirgin
  • sare şi piper după gust

Salata cu sfeclă roşie nu doar că este ideală într-o asemenea perioadă, dar iti conferă şi o doză mare de energie. Sfecla roșie este de ajutor în nenumărate probleme de sănătate, inclusiv pentru detoxifierea ficatului și reglarea tensiunii.

Prepararea acestei salate este destul de simplă: facem un dressing din uleiul de măsline extravirgin, zeama de portocală, piper şi sare, pe care îl turnăm peste frunzele de salată verde şi rucola. Adăugăm sfecla tăiată cubuleţe sau rondele şi mozzarella.

Salată caprese

Ingrediente:

  • 2 roşii
  • 100 g mozzarella
  • o linguriţă oţet balsamic
  • o linguriţă ulei de măsline extravirgin
  • câteva frunze de busuioc
  • sare şi piper după gust

Această combinaţie este pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Roşiile spălate le tăiem felii. Tăiem şi mozzarella felii. Aranjăm alternativ roşiile şi mozzarella pe o farfurie. Stropim cu ulei şi oţet, condimentăm după gust şi adăugăm busuiocul tocat mărunt sau frunze intregi, în funcţie de preferinţe.

Salată cu porumb şi crudităţi

Ingrediente

  • 2 linguri boabe porumb
  • o roşie medie
  • ½ ardei gras sau kapia
  • ½ ceapă roşie
  • o linguriţă zeamă de lămâie
  • o linguriţă ulei de măsline extravirgin
  • sare şi piper după gust

Ştim deja că porumbul este un must-have în sezonul cald, dar atenţie la cantitate! Această salată, consumată la masa de prânz şi nu mai des de o data pe săptămână, ne permite să ne bucurăm de deliciosul porumb, fără să ne punem în pericol silueta. Vă sugerez să luaţi un porumb din piaţă, pe care să îl fierbeţi acasă şi pe care să îl ,,împrieteniţi’’ulterior , într-un bol, cu roşia tăiată, ardeiul gras/kapia, ceapa roşie tăiată cubuleţe, zeama de lămâie, ulei de măsline, sarea şi piperul. Enjoy!